Saturday, February 16, 2013

A bodzabor

Bodzát szedtünk, hogy készítsünk bodzabort.

Műanyag üvegekben helyeztük el a pincében. Pár hét és fermentálódik.


Csak hát túl sokáig vártunk. Egy nap arra lettünk figyelmesek, hogy lőnek a pincében. Majdnem összecsináltuk magunkat.

De mivel újabb zaj nem hallatszott, lemerészkedtünk a pincébe körülnézni. Akkor derült ki: a 12 üveg bodzaborból 2 üvegben a fermentálódás túl messzire ment, s a fermentáció kilőtte az üveg kupakját puskagolyóként. A szemben lévő falon 4-5 centi mély nyomot hagyott! Ha valaki éppen lett volna a pincében, s eltalálta volna, igencsak komoly következménye lehetett volna.

Kitakarítottuk a nyomokat, a maradék 10 üveget gyorsan kezelésbe vettük, s örültünk, hogy nagyobb baj nem történt.

2 comments:

  1. Finom a bodzabor, szeretem a gyümölcsborokat. Tavaly a szegedi borfesztiválon sokféle gyümölcsbort megkóstoltam. Könnyű lenne rászokni, mert édesek és rendkívül aromásak, hordozzák a gyümölcs isteni adottságait.
    Most csináltatok először bort, hogy így félresikerült? Én csak szárítani szoktam a virágot, és rengeteg bodzateát iszom. Ha tudnám, hogyan kell a bodzabort csinálni, akkor kipróbálnám. Majd utána nézek a neten.

    ReplyDelete
  2. Mi csináltunk többször is. Tulajdonképpen ez nem is bor, hanem inkább amolyan erjesztett gyümölcslé.

    ReplyDelete