Monday, February 4, 2013

Fidesz-alapítótag vagyok

Hanna visszaemlékezése.

*


Fidesz-alapítótag vagyok.

Ezt egy pici hazugsággal értem el, ugyanis csak 17 éves voltam a Fidesz alapításakor, így úgy lettem tag, hogy egy évvel korábbit írtam be a papíromra valóságos születési évemnél.

Aztán SZDSZ-tag is lettem. Antikommunista voltam (vagyok most is), s leghatározottabban az SZDSZ és a Fidesz állt ki akkoriban a rendszerváltásért, a kommunista rendszer elsöpréséért. Utólag erre már kevesen emlékeznek, de az akkori “jobbközép” főerő, az MDF, még igencsak határozatlan volt a kommunista rendszer elítélésében. 1990-ben nagyon nehezen döntöttem, hogy kire szavazzak. Végül egyéniben az esélyesebb SZDSZ-esre szavaztam (nyert is nálunk a jelölt!), listán meg az esélytelenebb Fideszre.

Nálam kicsit idősebb iskolatársam akkoriban reformkommunista volt, harcolt az “emberarcú szocializmusért”, majd nagyon gyorsan hirtelen MDF-es lett, azon belül is az akkori MDF jobbszárnyának, a Csurka István által fémjelzett irányzatnak a meggyőződéses híve. Végülis még koherens is volt a nézetrendszere: szerinte a “szocializmus” legnagyobb hibája “nemzetellenessége” volt, egyébként abban meg nagyon jó volt szerinte, hogy nem engedte be a “rothadt liberalizmust”.

Aztán amikor 3-4 év múlva a Fidesz átnyergelt a neohorthyzmusra, kiléptem, s maradtam csak SZDSZ-es. Aztán az SZDSZ-ből is kiléptem, érthetetlennek tartottam, hogy lefekszik az MSZP-nek és azt pedig egyenesen hülyeségnek tartottam, hogy átállva a baloldalra üresen hagyja a politikai centrumot, melyet pedig hitelesen képviselhetett volna.

Azért még továbbra is SZDSZ-szavazó maradtam a “kisebbik rossz” elve mentén.

Iskolatársam közben MIÉP-es lett, majd pedig fideszes. Jobbikos nem volt soha, szerinte a Jobbik a “kommunisták” és az “orosz titkosszolgálat” kreációja. Jól ismertem történetét, mert egy viszonylag közeli barátnőm férje lett.

Érdekes, hogy 20 év alatt megfordult minden: akkor én voltam fideszes, most ő fideszes. Akkoriban ő a Fideszt tartotta a legellenszenvesebb pártnak (az SZDSZ rohamosztagának nevezte a Fideszt), most meg én tartom a Fideszt a legellenszenvesebb pártnak (egy kis túlzással, mert a Jobbikot azért mégis ellenszenvesebbnek tartom). S közben politikai véleményünk alig változott, se nekem, se neki nem változott azóta jelentősen a politikai beállítottsága.

3 comments:

 1. Szép történet, hasonlít az enyémhez, azzal a különbséggel, hogy én a koromnál fogva az SzDSZ-be léptem be.
  Az volna az indiszkrét kérdésem, hogy hova szavazott 2010-ben, most hogy látja hova kellett volna szavaznia 2010-ben és kire fog szavazni 2014-ben. Merthogy én hasonló előélettel tanácstalan vagyok.

  ReplyDelete
 2. 2010-ben az MDF-re szavaztam. 2014-ig meg még van idő.

  ReplyDelete
 3. Ezt majdnem én is írhattam volna, néhány kis különbséggel:
  1./ Hímnemű vgyok.
  2./ Nem léptem be egyik pártba sem.
  3./ Néhány évvel (de tényleg csak pár évvel) idősebb vagyok a posztolónál.

  A többi a történetben ugyanaz...

  ReplyDelete